När scenen blir en scen

Att arrangera en stor konsert kräver erfarenhet, många som arbetar parallellt och en riktigt bra projektledare. Det behövs pålitliga ställningar, kablar som tål väta, slitage och givetvis höga doser med elektricitet. Många underlättar scenarbetet med olika byggnadsställningar som är specifika för scener och det finns en rad olika tekniska lösningar idag för att också underlätta ljud, ljus och showens visuella karaktär. 

En lyckad konsert minns man för livet. Man tänker framför allt på vilken prestation artisten gör och kanske blir man också starstruck när man får se en artist man länge drömt om att se live. Bakom allt detta sker dock ett helt annat arbete. För att inget ska gå sönder, svaja eller att ljudet skulle börja hacka eller brista har det krävts en massa arbete och planering. Under själva konsertens gång är det också många som arbetar utan att knappt höra musiken för att de är så fokuserade på vad de ska göra. För en ordentlig show på en välplanerad scen skapar faktiskt minnen för livet.

Mycket kan gå rätt, och fel

För den genomsnittliga festivalbesökaren är nog inte all det enorma scenbygge och arbete och tid som människor lagt ner för att göra det bra en särskilt central del i upplevelsen. Å andra sidan skulle det märkas på en gång ifall scenen var dåligt byggd och ljudet och ljuset illa planerat. En välplanerad scen med rätt teknik, med kunnig och rutinerad personal är i själva verket nyckeln till hela din upplevelse. Föreställ dig att du längtat efter att se din favoritartist genom tiderna, men att ljudet svajade och det inte fanns någon storbildsskärm som kunde ta dig “visuellt närmre” artisten. Förmodligen skulle du gå besviket från konserten, men i många fall kanske inte kunna sätta ord på vad det var som gick fel.

Många saker kan gå fel på en konsert. Det vanligaste är att en mick slutar funka, och ibland kan det vara omärkbara saker som att någon lampa vägrar fungera. Oftast drunknar detta i massa andra intryck och personalen brukar vara snabbt på plats för att täcka problemet och se till att ingen hinner märka att det är fel.