Delia Derbyshire: Den elektroniska musikens okända hjältinna

I den mansdominerade världen av elektronisk musik är Delia Derbyshire ett namn som ofta inte hörs. Men hennes inflytande på genren är obestridligt. Som en av pionjärerna inom den elektroniska musiken utförde hon ett banbrytande arbete med BBC Radiophonic Workshop under 1960-talet. Hennes innovativa arrangemang och kompositioner har nämnts som ett inflytande av många musiker, däribland Aphex Twin, Chemical Brothers och Paul Hartnoll från Orbital. Så varför är Delia Derbyshire inte mer erkänd? Vi syftar vill hjälpa till att återställa balansen och ge denna dolda hjältinna det erkännande hon förtjänar!

Under den elektroniska musikens tidiga dagar var Delia Derbyshire en av de främsta. Hon utförde en del av det tidigaste arbetet med BBC Radiophonic Workshop och skapade innovativa arrangemang och kompositioner som har nämnts som ett inflytande av många moderna musiker. Hennes arbete vittnar om hennes uppfinningsrikedom och kreativitet, och hon är fortfarande en av de mest framstående musikerna i världen. Delia föddes den femte maj 1937 i Coventry, England. Hon tillbringade sin barndom med att spela piano och violin innan hon studerade musik vid Girton College vid Cambridge University där hon träffade Ron Grainer; de blev vänner för livet efter att han bad om hjälp med sina kompositionsuppgifter.

Delia blev sedan medlem av BBC Radio 1959, där hon träffade Desmond Briscoe. Han var chef för BBC Radiophonic Workshop och gav henne sin första möjlighet att arbeta med elektroniska ljud. 1962 skapade Delia ett av sina mest kända verk: temamusiken till Doctor Who. Det kusliga, utomvärldsliga ljudlandskapet som hon komponerade satte tonen för programmet och stod i stark kontrast till andra tv-musik från den tiden. Den har nämnts som ett inflytande av många moderna musiker, bland annat Aphex Twin, som namngav sin låt “Delia Derbyshire Day” efter henne.

Från 1966 och framåt arbetade Delia på olika projekt med Desmond Briscoe , inklusive soundtracket till filmen Out of the Unknown. Hon har också komponerat musik för radio- och tv-program samt för utbildningsfilmer och dokumentärer. Under sina senare år arbetade hon på ett datormusiksystem som kunde generera ljud i realtid, men detta projekt slutfördes aldrig.

Delia Derbyshire gick tyvärr bort i sviterna av flera års alkoholism den tredje juli 2001. Hon lämnade ett anmärkningsvärt arv efter sig. Hon har bidragit till att forma den elektroniska musikens utveckling och påverkat generationer av musiker i processen. Vi bör minnas henne som den osynliga hjältinna hon är – en innovativ musiker vars arbete förtjänar att hyllas.

Bildkälla: WikiCommons.